Viata de cuplu nu este usoara si, pentru buna functionare a sa , fiecare dintre parteneri trebuie sa sacrifice ceva, in mod constructiv, pentru ca relatia sa prospere.Cu toate acestea exista moduri de a iubi dificil de abordat si suportat , chiar si pentru aceia care suporta cu tarie orice. Aceste tipologii afective disfunctionale il consuma pe celalalt si il storc de energie , il tulbura intr-atat incat ajunge sa se simta vinovat sau sa creada ca suferinta din dragoste este normala si comuna.
Exista ideea conform careia partenerul trebuie acceptat asa cum e si este gresit sa-I cerem lucruri care nu ii stau in fire sau pe care nu doreste sa le faca.Acest lucru este de acceptat insa, doar atunci cand felul de a fi al partenerului nu presupune un sacrificiu psihologic din partea celuilalt.O relatie reusita este aceea in care ambii parteneri sunt multumiti, isi pot realiza planurile de viitor si niciunul nu-si vede drepturile incalcate.
Exista opt tipologii afective disfunctionale care pot fi vatamatoare si primejdioase pentru bunastarea emotionala a cuiva.
1.Tipul histrionic-teatral ( iubirea hartuitoare)
Acest tip se caracterizeaza prin:
- dorinta de a fi mereu in centrul atentiei;
- emotivitate excesiva;
- comportament seducator;
- grija exagerata pentru comportamentul fizic;
- atitudine dramatica si uluitoare;
- tendinta de a vedea intimitatea acolo unde nu exista;
- tendinta de a fi inflacarati in relatiile personale.
La inceput relatiile emotionale sunt cuprinse de o pasiune frenetic si scapata de sub control, pasiune care se stinge rapid, pentru ca in final sa incheie relatiile intr- o maniera drastica si uluitoare.Iubirea isterica nu numai ca se face simtita dar, devine o povara pentru ca cerand mereu atentie , relatia devine epuizanta.Osciland intre ganduri ca ” sunt un nimeni ” si „sunt o fiinta exceptionala”, vor tot timpul mai mult si mai bine, fiind tot timpul insatisfacuti afectiv – specific personalitatilor dependente.
2.Tipul paranoico-vigilent ( iubirea suspicioasa)
Se caracterizeaza prin:
- gandesc ca toti oamenii sunt rai si daca vor lasa garda jos vor fi raniti;
- vad in orice actiune a partenerului de cuplu o intentie ascunsa;
- sunt banuitori si contraataca;
- cer tot timpul dovezi de fidelitate , insa sunt neincrezatori;
- isi petrec timpul gandindu-se la ce ar putea celalalt sa se gandeasca.
Pentru a face fata relatiei cu o persoana paranoida , majoritatea oamenilor recurg la una dintre aceste doua strategii: se supun cu resemnare si fara sa protesteze interogatoriului celuilalt , fie se revolta impotriva remarcilor atitudinilor acuzatoare.Niciuna din aceste solutii nu este insa cea potrivita, ci trebuie sa se gaseasca o solutie de compromis.
3.Tipul pasiv-agresiv ( iubirea subversiva)
Se caracterizeaza prin:
- sabotaj
- lentoare exasperanta
- incalcare a promisiunilor si indolenta
- iubire ambivalenta, deconcertanta si conflictuala: nici prea aproape , nici prea departe ,
- iubire cu jumatate de masura, intarziata, adormita.
- iubire ostila si dependenta in acelasi timp.
- tendinta de a fugi de responsabilitati
- comportament evaziv si provocator
Persoanele pasiv-agresive se confrunta cu o ambivalenta interpersonala: au nevoie de o figura autoritara/ protectoare ( partenerul) pentru ca se percep pe sine ca fiind fragile si lipsite de sprijin; insa in acelasi timp, au nevoie sa se simta libere si independente de orice tip de control ( al partenerului ).Iubirea devine pentru ei o sabie cu doua taisuri : daca primesc afectiune e rau, ii sufoca, iar daca nu primesc e la fel de rau pentru ca se simt singuri.
4.Tipul narcisist-egocentric (iubirea egoista)
Se caracterizeaza prin:
- se considera pe ele insele speciale si unice si aproape atinse de divinitate ;
- iubirea impartasita cu o persoana egocentrica va implica intotdeauna si o a treia entitate: aroganta.
- in mod paradoxal, cu cat este mai mult iubit, cu atat i se alimenteaza sentimentul de superioritate
- narcisistul tinde sa abuzeze de bunurile pe care le impartaseste cu partenerul si sa le foloseasca la intamplare;
Subiectul narcisic este un receptor innascut si un slab daruitor de iubire ; se vede pe sine ca fiind destinatarul natural al oricarei dovezi de afectiune iar partenerul este privit ca o persoana care trebuie sa stea la dispozitia sa.
5.Tipul obsesiv-compulsiv (iubirea perfectionista)
Este caracterizat de:
- nu este satisfacut de nimic, pentru ca mereu exista lucruri pe care le-ar putea face mai bine
- este dominat de un cult al controlului
- relatia sa devina din ce in ce mai solemna, amara si formala
- controleaza, organizeaza, stabileste reguli, ordoneaza si sistematizeaza tot ce ii iese in cale, Imbratisarile vor fi exacte, saruturile bine executate iar convietuirea va fi dictata de un manual de instructiuni foarte explicit.Surpriza, naturaleatea vor fi cauzatoare de stres si , uneori vor duce la despartire.
Una dintre temerile principale ale unui obsesiv-compulsiv este, ca daca inceteaza sa exercite un control mintal asupra propriilor emotii , se vor baga in tot soiul de probleme sau se vor face de ras.Acest cult al rationalitatii ii determina sa-si blocheze starile de sprit si sa-si blocheze sentimentele.
6. Tipul antisocial-artagos ( iubirea violenta)
Caracteristicile care definesc acest tip de personalitate sunt foarte aproape de un soi de “rautate esentiala”, care impiedica orice fel de apropiere afectiva:
- Sunt incapabile sa recunoasca drepturile sociale ale celorlalti
- tind sa violeze normele sociale
- sunt extremi de impulsivi , iresponsabili si intreprind frecvent actiuni frauduloase sau ilegale
Esenta iubirii maligne consta in schimbarea celuilalt.Presupune transformarea persoanelor in obiecte de uz multiplu si in dezicerea de orice responsabilitate cu privire la existent celorlalti.Inseamna sa fii cu cineva pentru ca iti satisface unele nevoi de baza , insa nimic mai mult. Nu este vorba de o legatura intre doi oameni, ci doar de un profit trecator si de exploatare.
Panza de paianjen a antisocialului se tese in jurul a trei scheme profund patologice si daunatoare:”nu ma intereseaza nici durere, nici fericirea ta” ( reificare afectiva), “ ti-o meriti, cine te oune sa fii asa slab?” ( dispret/maltratare) si “Nu am nicio obligatie fata de tine” ( iresponsabilitate interpersonala).
7.Tipul schizoid-sihastru ( iubirea distanta sau indiferenta )
Caracterizat de :
- Indiferenta letala si absenta emotiilor ;
- orice dovada de afectiuni dispare fara urma
- nu exista seductie, exprimari ale tandretii sau tovarasiei, ci doar un vid afectiv si nevoia unei independente.
Schizoidul este un pasiv-agresiv vindecat, care si-a rezolvat conflictul in favoarea autonomiei.Principala lui strategie este de a-si creea un teritoriu inchis , din punct de vedere afectiv si fizic , pentru a evita ca oamenii sa –I violeze acel psatiu de rezerva personala sis a-I fure libertatea de miscare de care are nevoie. Aceasta dorinta de libertate va face ca orice incercare de intimitatesa fie perceputa ca pe o amenintare.
.Viata sa este construita in jurul schemei: “Autonomia mea nu este negociabila”( cultul libertatii), “Nu iti inteleg sentimentele si emotiile” (analfabetism emotional ), “Pot trai si fara iubirea ta “( autosuficienta afectiva).
8.Tipul limitrof-instabil ( iubirea haotica)
Are ca si caracteristici :
- instabilitate emotionala
- impulsivitate
- paradoxuri si capricii;
- nesiguranta;
- autodistructivitate;
- predispunere la dependente .
- temperamentul sau va fi imprevizibil si exploziv.
Iubirea cu o astfel de persoana este o iubire pe marginea prapastiei, aflata la limita dintre angoasa si nebunie.Iubire de mare risc, imprevizibila si surprinzatoare, care te face sa te simti fie un ignorant , fie lipsit de orice putere.Partenerii persoanelor limitrofe isi descriu situatia spunand ca traiesc pe muchie de cutit, pentru ca orice incercare de a imbunatati relatie face doar sa o inrautateasca.
Cuvintele-cheie care descriu aceasta tipologie sunt: incercare si incertitudine . Cu cat te indragostesti mai mult , cu atat vei deveni mai confuz ; cu cat te daruiesti mai mult, cu atat mai tare vei simti ca te joci cu focul. Azi te va iubi la nebunie, pentru ca maine sa nu vrea sa te mai vada, azi ti vor impartasi planurile de viata , iar maine nu iti va mai spune nimic, azi se va arata inspaimantat de ideea de a te pierde, pentru ca maine sa iti ceara sa pleci.
Iubirea sanatoasa nu este batuta in cuie, ci, mai degraba , reprezinta o orientare care ne permite sa ne reinventam langa persoana iubita. Este un amestec desavarsit de ratiuni si emotie , aflat in serviciul unei vieti de cuplu linistite.
O relatie cu un partener dificil este o provocare , care ridica semne de intrebare si uneori ne poate lasa secatuiti .
Pentru mai multe informatii si o mai buna intelegere a acestor tipologii recomand :Riso, W. ( 2012). –Iubiri toxice. Tipologii afective de care ar fi bine sa nu ne indragostim: cum sa le recunoastem si cum sa le infruntam .Bucuresti :ALL