Parafilia este o anomalie sau perversiune a sexualitatii caracterizata prin cautarea regulata a excitatiei genitale si a placerii sexuale cu un partener sau un obiect, care nu joaca in mod obisnuit acest rol, sau intr-o situatie bizara si anormala. Diagnosticul de parafilie este pus prin raportarea la norme sociale in vigoare in mediul de provenienta al subiectului, care este perfect constient de caracterul deviant al comportamentului sau. Termenul desemneaza, in general, anomaliile urmatoare: pedofilia, zoofilia, froterismul si fetisismul, masochismul, sadismul, eonismul sau travestismul, exhibitionismul si voyeurismul.
Troilismul ( pronuntat si triolism ) este o parafilie in care, trei oameni se angajeaza intr-o serie de practici sexuale. O explicatie mai exacta spune ca troilismul inseamna a obtine placere sexuala prin a imparti partenerul sexual cu o alta persoana si a-I privi in timp ce fac sex. Dupa cum sugereaza si denumirea, acest termen de specialitate in sexologia umana provine de la frantuzescul “trois”, care inseamna trei.
Tragedia shakespeariana Troilus si Cressida, in care Troilus isi surprinde iubita Cressida in compania altui barbat, poate fi motiv de inspiratie pentru aceasta experienta sexuala atipica.
Troilismul apare atat la cuplurile tinere, dormice sa incerce si sa experimenteze , dar si la cuplurile mature care cauta un plus de experiente. Se intampla ca barbatul sa aiba nevoie de stimulare sexuala suplimentara iar femeia sa aiba nevoie de un plus orgasmismic care sa suplimenteze deficientele partenerului ei.
In troilism, partenerii sunt voyeuri si exhibitionisti in acelasi timp. Cand vine vorba de sex in trei, cu doua femei, este mai bine ca femeile sa fie mai mult sau mai putin bisexuale. Acest lucru poate fi foarte rar asteptat de la doi barbati care fac sex cu o femeie. Rareori se intampla ca ambii parteneri sa fie de acord cu idea de troilism la inceput. Un partener de obicei incearca sa il convinga pe celalalt sa puna in practica “aventurile fanteziste” care le vor reimprospata viata sexuala.
Uneori este rezultatul unei situatii in care femeia nu este pregatita sa participe activ la o anumita practica sexuala, precum sexul oral sau sexul anal, dar nici nu vrea sa isi lase partenerul sa isi satisfaca dorinta cu o alta femeie. Ea prefera sa fie prezenta cand se intampla, printr-o partida de sex in trei si sa experimenteze placere si ea.
Problema realizarii unei intalniri in trei nu este atat de mult acordul partenerei, cat cautarea celui de-al treilea membru. Este mai bine daca persoana nu este casatorita si de obicei este mai tanara decat cei doi parteneri.
Conform specialistilor in domeniu, troilistul doreste ca partenera sa intretina raporturi sexuale cu un alt partener in timp ce el este prezent.
Cu toate ca atat troilismul, cat si sexul-in-trei implica trei parteneri in actul sexual, cel din urma presupune o legatura romantica intre amorezi sau cel putin o atractie reciproca in toate directiile.
Troilismul, pe de alta parte, are un scenariu usor diferit, in care interactiunea in cele trei sensuri nu este echitabila: noul venit joaca rolul celui dominat, folosit pentru obtinerea satisfactiei, in timp unul dintre parteneri priveste spectacolul si se autosatisface.
Se intampla de nenumarate ori ca ambii parteneri sa cada de acord asupra ideii de troilism pentru ca intampina anumite probleme in intimitate pe care nu considera ca le pot rezolva impreuna. Unul dintre acestia incearca sa-l convinga pe celalalt ca numai in acest mod pot aduce un aer proaspat si nou in relatie.
Troilismul devine o alegere gresita atunci cand increderea intre parteneri este subreda: gelozia devine un element care conduce la esecul acestei practici sexuale. O viziunea traditionalista asupra vietii exclude din start orice satisfactie corelata cu troilismul.
Relatiile extra-conjugale sunt o problematica a vietii de cuplu.Aceasta problema apare la nivelul societatii deocarece, credem in ideea de unica dragoste si mai putin in dragostea si sexul vin impreuna.Oamenii sunt posesivi si gelosi, si atunci cand partenerul ii inseala se simt tradati.Cu toate astea, prea putin sunt monogami si isi doresc sex cu alti parteneri, cu sau fara aprobarea partenerului de cuplu.
Troilismul este insa, alta poveste.Unul din dintre parteneri nu isi doreste sa aiba o relatie extraconjugala, ci celalalt partener sa o aiba, dar sub privirile sale.Majoritatea explicatiilor date asupra troilismului sunt explicatii in termini de voyeurism-exhibitionism.Insa,diferenta dintre aceste fenomene si troilism este semnificanta. Voyerul tipic ( spioneaza femei, cand se dezbraca) si exhibitionistul tipic (cel care isi descheie haine si se expune in statia de autobuz) sunt considerate de comunitate avand un comportament nepotrivit si total deranjant.Troilistul, pe de alta parte, obtine ce isi doreste fara sa raneasca sau sa lezeze pe cineva. Este o relatie in care fiecare primeste si da- cel in cauza primeste satisfactie privind , partenerul sexual primeste o aventura fara a simti vinovatie si , a treia persoana implicata primeste sex fara angajamente.
Cauzele aparitiei troilismului, potrivit specialistilor:
1. O prima explicatie plauzibila consta in incercarea de a retrai scena primordiala in care parintii intretineau relatii sexuale, in urma carora subiectul in cauza a fost conceput.
De aici, in mintea de copil putea sa rezulte concluzia ca tata ii facea un rau mamei, iar ea nu se putea apara. Astfel ca, undeva in inconstient a prins radacini ideea ca mama poate are nevoie de ajutor. Ajutor pe care nu putea sa il acode la timpul acela prin prisma conditiei fragile de copil, dar pe care incearca sa il acorde acum asistand la astfel de practici sexuale si avand grija ca lucrurile sa decurga satisfacator si securizant.
2. O a doua explicatie se leaga de prima explicatie, si consta in identificarea de tip incestuos. Cu alte cuvinte, observatorul raporturilor sexuale traieste la nivel imaginar, constient sau nu, o relatie sexuala cu mama, sora sau fiica sa.
3. O a treia explicatie consta in necesitatea observatorului de a se identifica cu barbatul care performeaza actul sexual, provenita dintr-o lipsa de incredere de sine in propriile capacitati si performante sexuale. Printr-o astfel de experienta, subiectul pus in discutie are ocazia de a straluci sexual prin intermediul altcuiva.
O alta problematica intalnita este conceptul femeii madona-prostituata.Unii barbati pot avea relatii sexuale, pe care le considera normale, bune cu sotiile lor, dar nu pot implica elemente pe care le considera rele, perverse, lucru pe care l –ar putea face cu alte femei. Dar pentru ca fidelitatea este importanta pentru ei si nu isi doresc relatii extraconjugale, iar sotiile isi cer drepturile maritale, implica o a treia persoana, barbat, simtindu-se impliniti penru ca nu ei fac acele lucruri considerate perverse, ci un altul.Si-atunci, sotia sa , care face lucruri “rele” cu un alt barbat, devine si ea rea, si lucruri “rele” pot fi facute cu ea.
Troilismul poate fi o rezolvare la problemele unui cuplu sau persoane ce tin de inhibitie sexuala si satisfactie.Poate fi initiat fie de femeie, fie de barbat, insa o discutie pe tema asta nu este clar definitivata. Exista mai multe probleme in viata sexuala a unui cuplu ce pot duce la trolism.Vorbim de o inhibitie din partea femeii in ceea ce priveste sexul, dorinta scazuta, refuzul de a se dezbraca complet, etc. care ii produce barbatului o frustrare a nevoilor si poate duce la incurajari din partea lui pentru o relatie extraconjugala din partea ei.