Celebra expresie “ Barbatii sunt de pe Marte si femeile sunt de pe Venus” sugereaza atat de bine diferentele care exista intre barbati si femei, incat par de pe planete diferite. Aceste diferente se evidentiaza cel mai bine in relatia de cuplu. Partenerii gandesc si se comporta diferit in jurul aceleiasi situatii , nu isi inteleg nevoile reciproce si sfarsesc prin a fi confuzi, suparati si uneori , furiosi. “ Nu-mi vine sa cred ca nu intelege ce-I spun !” , “ Chiar nu vede ce incerc sa fac?” sunt intrebari pe care, atat ea cat si el le-au rostit in diverse situatii in care, asteptarile lor nu au fost satisfacute. Asta pentru ca, asteptarile si nevoile barbatilor si femeilor sunt atat de diferite. In general, femeile se asteapta ca, atunci cand sugereaza ceva sa fie intelese, insa, barbatii au nevoie de directive si sarcini clar exprimate.Pe de alta parte, s-ar putea ca barbatul sa creada ca relatia lui de cuplu este pe linia de plutire, pe cand partenera lui sa nu simta acelasi lucru.

Atat barbatii cat si femeile au nevoie de un ghid de tipul “Cum sa imi inteleg mai bine partenerul”, care sa le explice diferentele la nivel psihic si emotional . Un astfel de ghid ar putea fi cartile “ Doar pentru EL” , “Doar pentru EA” ale cuplului Feldhahn S. & J. In cuvinte simple, fiecare dintre acestea se centreaza in jurul a sase/sapte idei esentiale care caracterizeaza pe de-o parte femeia, pe de-o parte barbatul.

Dupa citirea acestor carti s-ar putea sa va puneti intrebari de tipul “ Cum de n-am stiut toate lucrurile astea pana acum? “ , un fel de revelatie asupra unor lucruri simple, care, au fost tot timpul sub ochii vostri.
Haideti sa urmarim impreuna principiile de baza in intelegerea partenerului de cuplu.

DOAR PENTRU EA

1. Barbatii au nevoie sa se simta respectati. Barbatii ar prefera oricand sa se simta neiubiti , decat nerespectati sau luati in batjocura.A-l respecta, a-I recunoaste meritele si eforturile duce la cresterea stimei de sine, de care barbatul are atata nevoie.

2. Barbatii au un acut sentiment de nesiguranta. Desi de cele mai multe ori afiseaza un aer de lejeritate, barbatii se simt nesiguri si cauta tot timpul confirmari. Se simt in stare de impostura si se tem ca aceasta va fi data pe fata.

3. Barbatii aduc bani in casa. Chiar daca tu ca femeie, ai putea asigura traiul intregii tale familii , asta nu va schimba povara mentala resimtita de barbat, care e convins ca el trebuie sa fie capul si sustinatorul familiei.

4. Barbatii isi doresc mai multa activitate sexuala. Manifestarea dorintei tale sexuale, ii confera sentimentul de bunastare partenerului, sentiment care se va revarsa asupra tuturor palierelor vietii lui, simtindu-se dorit, apreciat si iubit .

5. Barbatii depind se simtul vazului. Da, barbatii sunt vizuali, de aceea , chiar daca au relatii de cuplu fericite , sunt confruntati cu atractia imaginii altor femei, in realitate sau in reverie.

6. Barbatii sunt creaturi lipsite de romantism. De fapt multi dintre ei gusta romantismul ( in moduri diferite fata de femeie) si isi doresc sa fie romantici dar se cam indoiesc de reusita intentiilor lor.

7. Barbatii se lasa impresionati de aparente. Nu sunt dati pe spate neaparat de o silueta de top model, insa efortul de a arata bine pentru el va fi apreciat si rasplatit.

DOAR PENTRU EL

1. Femeile au nevoie de iubire. Chiar daca tu, ca barbat ai impresia ca ai o relatie extraordinara s-ar putea ca partenera ta sa fie nesigura cu privire la iubirea ta, iar comportamentul ei te va putea deruta si dezamagi. Din pacate, acesta se va mentine pana cand ea va fi sigura de sentimentele tale.

2. Femeile sunt sentimentale. Traiesc sentimente si amintiri din trecut si prezent, uneori in acelasi timp, iar acest lucru nu este deloc neglijabil.

3. Femeile au nevoie de siguranta . Femeile au nevoie de securitate emotionala si apropiere atat de tare, incar ar putea trece peste multe doar ca sa le aiba pe acestea.

4. Nu vrea sa ii rezolvi problemele, doar sa o asculti. Cand are sa iti impartaseasca o problema de suflet, sentimentele si dorinta ei de a fi ascultata sunt mai importante decat problema in sine.

5. Nu prea vrea sex, gandesti ca nu te doreste. Se spune ca femeile au nevoie mai putin de contact sexual , dar asta nu inseamna ca nu te doreste.

6. Vrea sa fie atragatoare. Inauntrul fiecarei femei destepte si sigure pe sine, se afla o fetita care are nevoie ca partenerul ei s-o vada frumoasa si sa aiba ochi numai pentru ea.

Tu, stiai toate lucrurile astea despre partenerul tau ?

Feldhahn S. & J. (2007) : Doar pentru ea, Doar pentru el . Cluj Napoca: Aqua Forte