Comunicarea, este , fara indoiala , unul dintre cele mai importante paliere din viata individului. In cadrul cuplului, comunicarea ocupa un rol esential. O comunicare deschisa si eficienta duce la rezolvarea dificultatilor si conflictelor dintre parteneri. Insa, exista , cupluri care nu stiu sa comunice, fie pentru ca nu reusesc sa se deschida in fata pertenerului, fie pentru ca nu acorda importanta cuvenita acestui palier.
Pentru a intelege mai bine mecanismul din spatele comunicarii de succes, este necesara o incursiune in sfera personalitatii umane.
Conform teoriei lui Berne, cu privire la stadiile Eului, personalitatea umana cuprinde trei “departamente “ : Copilul, Parintele si Adultul.
Copilul este partea innascuta a personalitatii, care cuprinde dorinte si sentimente, impulsuri si energie. Inocent si frumos, sau infantil si exasperant, acest nivel este sincer, deschis si cinstit sau, dimpotriva disimulat si rebel.
Parintele este partea care se dobandeste pe parcurusul cresterii si dezvoltarii, prin inmagazinarea si memorarea a ceea ce auzi in jur din partea familiei , societatii. Aceste mesaje pozitive si negative deopotriva formeaza Parintele intern.Importanta este constientizarea acestui continut, care poate fi amabil, bland, saritor, sau dur, amenintator , aspru- in functie de modelele introiectate. Existand in acelasi loc nevoi si sentimente de copil , pe de o parte si, interdictii si obligatii impuse de parinte, pe de alta, va exista tot timpul un conflict intern. Din fericire, cea de-a treia parte a Eului, il va aplana.
Adultul contine aptitudini de gandire proprie, dezvoltate de-a lungul vietii.
Asadar, ce doreste o persoana vine din partea sa de Copil, ce ar trebui sa faca ii este dictat de Parinte si, ce e rezonabil si are sanse de reusita vine de la Adult.
Dificultatile apar atunci cand nu exista o armonie intre cele trei fatete, si una sau doua dintre ele sunt prioritare. Acest lucru atrage dificultati in sfera relatiilor, si , in special in relatia de cuplu.
Asadar, este nevoie de o strategie eficienta astfel incat aceste dificultati sa dispara si , comunicarea dintre cei doi parteneri sa fie eficienta. Exista patru modalitati prin care se poate interactiona cu cele trei fatete ale partenerului, acestea fiind :
• Afectiunea ( Parinte-Copil ). Fiecare dintre noi are nevoie de afectiune, de a sti ca cineva are grija de persoana ta, ca cineva isi doreste ca tu sa fii fericit. La inceputurile unei relatii de cuplu, acest lucru face parte din ritualul de curtare- partenerii se ating, isi vorbesc, se complimenteaza. Pe masura ce presiunile vietii de zi cu zi apar, partenerii de cuplu devin mai putin disponibili sa se manifeste astfel, sau dimpotriva, nu mai stiu sa aprecieze ceea ce li se ofera.
Ce e de facut: Pentru a spori afectiunea partenerului, invata sa iti exprimi dorintele cu voce tare. Cere deschis ce ai nevoie, chiar, negociaza. Daca ti-ar placea sa auzi niste complimente, nu te sfii sa ceri ( Spune-mi, te rog, ce iti place la mine! ).
• Aprecierea reciproca ( Parinte- Parinte ). Vorbiti, de fiecare data cand aveti ocazia despre ideile, valorile, crezurile, aspiratiile si idealurile voastre. Parintele este sediul discutiilor despre lucrurile cu adevarat importante. In acest fel creati un teren comun in ceea ce priveste directia vietii voastre. Este suficient sa va exprimati si sa explorati ideile celuilalt , fara a cadea de acord.
Ce de facut: Vorbiti deschis despre tot ceea ce va intereseaza . Este stiut faptul ca, cuplurile pot supravietui multa vreme fara sa discute despre lucrurile importante, insa este esential sa se acorde timp si implicare acestui fapt. De exemplu, in cadrul unei calatorii mai lungi sau, in urma vizionarii unui film cu un impact puternic, se poate deschide un astfel de subiect . Importanta nu este o suprapunere perfecta a directiilor de viata, ci, deschiderea, intelegerea si sprijinul reciproc.
• Cooperarea ( Adult-Adult ). In viata de cuplu exista o serie de chestiuni practice care trebuie facute, totul reducandu-se la cine face asta si cine face asta. Pentru o cooperare eficienta este importanta atentia la detalii, care simplifica lucrurile, discutii obiective si calme.
Ce e de facut: Discutati si planificati lucrurile in fiecare zi. Pastrati un nivel obiectiv al discutiilor , fara implicare emotionala. Tineti-va de cuvant, indepliniti-va indatoririle, exprimati-va nevoile, cadeti de acord, faceti compromisuri, astfel incat fiecare dintre voi sa fie multumit cu sarcinile sale. Faptele primeaza asupra emotiilor, deci tineti cont de ele.
• Apropierea ( Copil- Copil ). Apropierea inseamna a fi cu celalalt, a te bucura de prezenta lui, chiar daca fiecare isi vede de treaba lui, pur si simplu a fi. Inseamna a petrece timp de calitate impreuna, inseamna intimitate fizica si emotionala .
Ce e de facut: Permiteti-va sa fiti, bucurati-va impreuna de viata . Distrati-va si recreati-va! ( re-creati-va ).Fiti intimi si bucurati-va de intimitate. Multi oameni nu stiu sa se joace, insa asta se invata . Permiteti-va asta.
Afectiunea, aprecierea, cooperarea si apropierea stau la temelia unui cuplu sanatos. Cum orice lucru se invata si comunicarea sanatoasa se poate invata, daca sunteti disponibili s-o faceti.
Biddulph , S. &S.(2011) – Iubirea se construieste in doi. Humanitas, Bucuresti1