Anxietatea este descrisă ca o stare neplăcută , inconfortabilă, o combinaţie de emoţii care include atât teamă, nelinişte, îngrijorare, frică şi suspiciune, dar şi alte emoţii asemănătoare.Este definită ca o stimulare emoţională neplacută survenită in urma confruntării cu un pericol sau cu o situaţie ameninţătoare.Aceste stări se caracterizează prin trăiri subiective de neîncredere, ingrijorare, nervozitate şi tensiune.

O metaforă explicită a anxietăţii o regasim la Moreau, A. (2006). Din punctul său de vedere , anxietatea este groapa dintre acum şi după. Este o recunoaştere a prezenţei proprii în prezent şi o fugă într-un viitor imaginat sau creat cu nelinişte. »Mâine « este un joc psihologic .A amâna tot timpul pe mai târziu ceea ce se poate face azi. Este o evadare în viitor, o iluzie, o fugă intr-un prezent care este astfel fixat.

Anxietatea este o stare care se consumă la nivelul gândurilor cu privire la viitor, care este resimţit ca imprevizibil şi incărcat de surprize negative. Starea de încordare de la nivel ideatic se transmite şi la nivelul emoţiilor si trăirilor fizice.

Studiile de specialitate atestă că anxietatea produce modificări specifice în patru planuri :

  • emoţional –teamă, neputinţă , groază ;
  • cognitiv-senzaţia de moarte iminentă, atac de cord, umilire, situaţii jenante ;
  • fiziologic-palpitaţii, tremur, transpiraţie, ameţeli, dificultăţi de respiraţie ;
  • comportamental- ritualuri sau comportamente evitante pentru a face faţă.

Tulburarea anxioasă generalizată are ca trăsătură esenţială anxietatea, generalizată şi persistentă , dar nu limitată la vreo circumstanţă ambientală particulară. Simptomele dominante sunt variabile ,dar include acuze comune de nervozitate permanentă –cefalee tip tensiune, tremur, tensiune musculară, incapacitate de relaxare, transpiraţii , ameţeli, palpitaţii , disconfort epigastric.

  • Conform DSM IV (2010), anxietatea generalizată se caracterizează prin :
    • Anxietate şi preocupare ;
    • Persoana constată că îi este dificil să îşi controloze preocuparea ;
    • Anxietatea si preocuparea sunt asociate cu minim trei din urmatoarele şase simptome :
    1. Nelinişte sau sentimentul de stat ca pe ghimpi ;
    2. A fi rapid fatigabil ;
    3. Dificultate în concentrare sau senzaţia de vid mental ;
    4. Iritabilitate ;
    5. Tensiune musculară ;
    6. Perturbare de somn ( dificultăţi în a adormi, sau a rămâne adormit sau somn neliniştit şi nesatisfăcător).
  •  Focarul anxietăţii şi preocupării nu este în legătură numai cu atacul de panică, teama de a fi pus în dificultate , de a fi contaminat, etc.
  •  Anxietatea , preocuparea sau simptomele somatice cauzează o deterioare semnificativă clinic în domeniul social , profesional sau în alte domenii importante.