Conversatia, in general, este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a individului. Omul este fiinta sociala, deci una dintre nevoile sale este aceea de a comunica.

Cu atat mai mult, comunicarea in relatia de cuplu este cruciala pentru buna functionare a acestuia. Conversatia eficienta aduce cu sine intelegere reciproca intre cei doi parteneri, astfel incat relatia lor se incheaga si isi asigura succesul pe termen lung. Exista numeroase motive pentru care conversatia intr-un cuplu este importanta, insa, Harley, W., F. ( 2011) puncteaza trei dintre cele mai importante:

  1. Conversatia este parte integranta a felului in care celelalte nevoi emotionale importante sun indeplinite. Manifestarea afectiunii este, in general, verbala, iar compatibilitatea sexuala presupune o comunicare profunda si sensibila. Pe langa acestea , alte nevoi emotionale precum : compania relaxanta, sinceritatea si deschiderea, atractia fizica, sprijinul financiar. sprijinul casnic. angajamentul familial si admiratia, necesita, intr-o forma sau alta, comunicarea.
  2. De comunicare este nevoie in fiecare zi pentru a rezolva probleme sau pentru a face planuri. O relatie de cuplu inseamna un parteneriat ce presupune acord comun pe mai multe planuri, asta in cazul in care vorbim de un cuplu saanatos. Conflictele aparute cu privire la diverse arii de interes- prieteni, copii, bani, timp liber, familie, etc. pot fi rezolvate numai daca cei doi parteneri isi vorbesc cu deschidere . Cu cat este mai placuta si mai sigura conversatia, cu atat este mai probabil sa fie gasite solutii reciproc agreate.
  3. Al treilea motiv este, de regula, inteles de femei si mai putin inteles de barbati. Asa cum am precizat deja, conversatia in sine e importanta deoarece indeplineste o nevoie emotionala de baza a celor mai multe dintre persoane. Insa, pe langa acest fapt, femeile, in general, isi doresc, o forma aparte de comunicare cu partenerii lor, si anume, comunicarea intima.
    Femeilor le place sa vorbeasca. Un barbat dispus sa stea de vorba cu o femeie despre propriile sentimente, experiente trecute, activitati curente si planuri de viitor va trezi in aceasta emotii puternice. Prilejul de a-si exprima grijile, parerile si gandurile va insemna pentru femeie indeplinirea unor puternice nevoi emotionale. Mai mult decat atat, un barbat dispus sa isi exprime propriile sentimente si ganduri in fata unei femei , va duce relatia dintre cei doi la un alt nivel de apropriere.Poate unul dintre cele mai importante motive pentru care comunicarea si, in special comunicarea emotionala, intima, este atat de importanta intr-un cuplu este faptul ca aceasta incheaga relatia, increderea, energia, legatura dintre cei doi .Deschiderea, sinceritatea si usurinta de a vorbi cu partenerul de cuplu despre cele mai intime dorinte si nevoi sunt, cu siguranta, elemente de baza ale unui cuplu sanatos si indistructibil.

    Intrebari precum : Cum te simti? Ce te framanta? Cum pot sa te ajut? pot deschide drumul unei conversatii intime , facand ca iubirea dintre cei doi parteneri sa creasca armonios.