Fiti deschisi la a invata de la altii!”

Apreciati cealalta persoana pentru ceea ce este!

” Un profesor universitar si sotia lui au decis sa faca o croaziera in Caraibe- vacanta visurilor lor- dupa pensionarea lui.In ultima zi de lucru, profesorul si-a impachetat servieta si a plecat de la universitate.Desi il pasiona gandul calatoriei, nu era usor sa lase in urma o viata de munca. Profesorul era obisnuit sa stea in fata studentilor sai, impresionandu-i atat cu profunzimea, cat si cu vastitatea cunostintelor sale.

Poate nu a vazut necesitatea de a pune stop. Poate ii lipsea intelegerea pentru a aprecia cum reactionau altii la pendanteria sa.In orice caz, nu pierdea nicio ocazie de a pontifica.

-Spune-mi, il intreba pe ingrijitor in timp ce erau condusi in cabina unde urmau sa fie cazati la bordul navei, ai studiat vreodata psihologia?

Cand baiatul a raspuns ca nu, profesorul a intrebat:

-Cum se poate asta? lucrezi intr-un domeniu cu oamenii. Cu siguranta ai nevoie sa intelegi cum gandesc si se comporta oamenii, nu numai sa iti faci munca, dar si sa intelegi mai mult despre viata. Detest sa spun asta, dar daca nu ai studiat psihologia, ti-ai pierdut jumatate de viata.

Pe punte se apropie de un marinar care fluiera vesel in timp ce lustruia alamurile.

-Ai studiat filosofia? se interesa profesorul.

-Nu domnule, spuse marinarul, curtenitor. Sunt multumit cu ce fac. Sunt platit ca sa vad lumea. De ce as avea nevoie sa studiez…ce era…filosofia?

-Studiind filosofia, raspunse profesorul, ai sti mai multe despre sensul vietii.Ai intelege mai in adancime experientele pe care le traiesti. Ai fi capabil sa discuti cu alte persoane la un nivel intelectual. Daca nu faci asta, iti pierzi jumatate din viata.

O zi sau doua mai tarziu, profesorul intalni un alt marinar.Acesta se sprijinea de pupa, pescuind intr-un golf in care ancorase vasul.

-Ai studiat antropologia? in intreba pe modestul baiat.

Cand omul raspunse ca nu, profesorul ii spuse cum cunostintele despre alte popoare si culturi i-ar imbogati foarte mult calatoriile si drumurile in insulele exotice.

-Daca  inveti despre triburile din teritoriile pe care le vizitezi, experientele tale vor fi mai bogate, spuse el. Antropologia te va invata despre ritualurile, ceremoniile mortuare, legendele si folclorul bastinasilor pe care ii intalnesti.Vei putea sa comunici mai bine cu ei. Fara sa faci asta, iti pierzi jumatate din viata.

Deloc surprinzator, reputatia profesorului s-a raspandit cu repeziciune peste tot pe micul vapor. Marinarii si echipajul de la cabine il evitau, de groaza sa infrunte intrebarile si prelegerile sale.

Apoi, intr-o noapte neagra ca smoala, in mijlocul unei mari fara margini, lovi un uragan. Izbita de vanturile puternice si apele zdrobitoare, carena micului vas scartaia si trosnea sub forta furioasa a naturii. Profesorul si sotia sa si-au pus vestele de salvare si au alergat spre barcile de salvare, unde marinarii organizau pasagerii in pregatirile pentru abandonarea navei. Un marinar, vazandu-l pe profesor clatinandu-se prin bezna si stropi, il intreba pe invatatul domn:

-Ati studiat inotul?

-Nu, spuse profesorul cel ingrozit, apucand strans balustrada cu o mana si tinandu-si sotia cu cealalta.

-Ce pacat spuse marinarul. Daca vaporul se scufunda, s-ar putea sa va pierdeti intreaga viata. !”

Despre povesti aici:

Viata ne este un cumuluum de experiente si lucruri invatate , dar mai ales, de invatat. In fiecare zi avem ceva nou de asimilat si facem asta de-a lungul drumului nostru personal. Fiecare dintre noi si-a adunat diverse cunostinte, insa, niciodata nu vom putea sa le stim pe toate. Tocmai de aceea suntem diferiti , pentru ca fiecare si-a avut si asimilat lectiile sale. Cel mai mare izvor de cunostinte este omul, fiecare om in parte ,pentru ca fiecare are ceva de spus si de transmis mai departe. De aceea e atat de important sa ne permitem sa ascultam, sa empatizam cu ceilalti si, sa preluam cate putin de la fiecare.Asa vom deveni mai bogati, pe zi ce trece!