Nu va luptati daca nu este necesar! Aveti grija de voi insiva!

„Intotdeauna zambesc cand imi aduc aminte de unchiul Tom, pentru ca era atat de glumet, cat si intelept, lasand gravate in mintea mea cuvinte si experiente de nesters. Intr-o zi de vara, el, tata si doi veri, eu si Rex, cainele meu, ne-am inghesuit in barca unchiului meu si am pornit la pescuit.

Am aruncat ancora pentru a pescui pe raul care curgea in spatele viei unchiului Tom. Plictisindu-se repede cand pestele refuza sa muste, varul meu mai mare l-a luat pe Rex si s-a facut ca il arunca peste bord. L-am implorat sa nu. Barca s-a clatinat si Rex a cazut in rau. Eu eram speriat. In loc sa inoate inapoi spre barca, Rex inota mai departe in josul curentului. Am strigat si am fluierat, dar a continuat sa inoate indepartandu-se de noi.

Nu era un curs de apa lin. era un rau adanc, puternic, care curgea repede, iar pe Rex il purta cu viteza. Mi-a fost teama ca vechiul si apropiatul meu tovaras se va ineca. Am strigat si am fluierat din nou, dar unchiul Tom a pus o mana ferma, consolatoare pe umarul meu si mi-a spus sa nu-l mai chem.

-Face bine ce face, imi spuse el. E un caine inteligent. Lasa-l sa o faca in felul sau. Daca incearca sa inoate inapoi spre barca, ar inota impotriva curentului. S-ar istovi si ar putea sa se inece. In afara de asta, stie ca nu am putea sa-l tragem din apa. Marginile barcii sunt prea inalte pentru el. Face ce trebuie. Invata de la el, a continuat unchiul Tom. Nu lupti impotriva unei forte care e mai puternica decat tine. Te duci cu ea si o folosesti. El lasa curentul sa-l duca, in timp ce-si croieste drum spre mal.

Unchiul Tom a tras calm de funia de pornire a motorului exterior al barcii. Acesta a pufait cand a pornit si l-am urmat pe Rex in josul curentului. Asa cum a prezis unchiul Tom, Rex s-a strecurat incet-incet de-a curmezisul curentului catre mal. Intr-un sfarsit a ajuns la liman si s-a luptat sa urce pe mal. Statea si se scutura, asteptandu-ne sa ajungem cu botul barcii la mal inainte sa sara in ea si sa-si rezeme capul ud pe pulpa mea.Coada lui batea in lateralele de lemn ale barcii.

-Vezi, spuse unchiul Tom linistitor, in timp ce intorcea barca in directia inversa pe rau. El stia ce face. Cand esti la ananghie, nu te intinzi spre ceva instabil. Asta era barca pentru el. Cauti teren solid in care sa-ti poti infinge ferm picioarele. Nu incerca sa inoti impotriva curentului. Poate fi mai puternic decat tine. Daca nu atingi fundul, fa ca Rex. El stie cum sa aiba grija de el. Mergi cu acel curent-si foloseste-l in avantajul tau.”

Despre povesti aici:

A merge cu curentul inseamna a merge inainte, indiferent de ce apare in cale. A merge inapoi, nu este posibil, iar a te uita in urma, te incetineste. Exista uneori in viata unele blocaje, nesigurante in legatura cu ce sa faci, insa solutiile sunt simple si la indemana. Mergi inainte constient si vezi ce ti se rezerva.Fii ancorat in realitate si urmeaza-ti calea, care este doar a ta. Bucura-te de drumul pe care il poti face si foloseste-l in avantajul tau.