Acceptati actiunile si atitudinile altora.

„Un calaret intra cu calul intr-un luminis, intrebandu-se unde l-ar putea priponi. Privind in jur, gasi un par, sapa o groapa si il infipse bine in pamant. Se duse in jos pana la cel mai apropiat rau ca sa se invioreze cu niste guri de apa , apoi, inainte de a pleca se gandi: ” Voi lasa parul in pamant. Cand va aparea pe acest drum un alt calaret, va avea de ce sa isi lege calul. ”

Urmatorul vizitator nu a fost calaret, ci un calator care a strabatut in drumetia lui aceleasi meleaguri. Ajungand in luminisul in care parul era infipt in mijlocul drumului, s-a gandit: ” Daca trece cineva pe aici noaptea, s-ar putea sa intre direct in acest par si sa se raneasca.” Actionand din grija fata de ceilalti, a tras parul afara din pamant si l-a aruncat la marginea drumului.

Dupa o zi sau doua, un pescar umbla in josul raului, cautand un loc bun pentru a pescui, cand a vazut parul cum zace intr-o margine a luminisului. L-a ridicat si l-a carat pe malul apei.Acolo l-a folosit ca pe o banca pentru a-si ridica trupul peste solul malos. Cand era gata sa paraseasca locul, si el a actionat din considerente de grija fata de altii: ” Voi lasa parul aici, se gandi. Orice alt pescar vine de-a lungul malului, va avea si el un loc uscat pe care sa se aseze si de unde sa dea la peste”.

Putin mai tarziu, un barcagiu a trecut vaslind pe rau in jos, cautand un loc de care sa-si lege barca. A zarit parul pe mal , si-a croit cu grija drum pana la tarm si, aidoma calaretului, a sapat o groapa si a infipt parul in ea , ca sa isi poata lega bine ambarcatiunea .La plecare , s-a gandit, tinand cont de alti barcagii : ” O sa las parul infipt in mal . In acest fel orice alt barcagiu vine in josul raului il va putea folosi si el pentru a-si acosta bine barca”.

Urmatorul trecator era taietor de lemne. Toata ziua statuse sub cerul liber, taind copaci verzi, iar cand vazu parul infipt in mal se gandi:” Ce bucata grozava de lemn uscat.Va arde bine si ii va tine de cald batranei mele mame in iarna ce va sa vina”. Si-l urca pe umar, il cara pana la casa mamei lui si-l taie bucati cu toporul.”

Fiecare trecator tratase parul cu bune intentii si cu consideratie fata de semenii sai calatori. Fiecare procedase asa intr-un mod care era atat rational ,cat si practic. Fiecare folosise parul bine.

Fiecare calator era diferit. Fiecare a perceput parul in mod diferit si, din cauza acestor perceptii, fiecare actionase diferit.

Cine poate sa spuna care dintre calatori a actionat corect sau daca exista un singur mod corect?”

Despre povesti aici :

Suntem diferiti. Actionam diferit, desi , poate, cu acelasi scop in minte. Fiecare isi traieste experientele , pentru ca sunt personale. Acceptati diferentele , fara sa judecati. Nu exista bun sau rau, corect sau incorect, ci, doar diferente !