Nu face lucrurile mai complexe decat e necesar!
„Sherlock Holmes si dr. Watson au plecat cu cortul. Pe cand stateau intinsi pe paturile de tabara, ghemuiti in sacii lor de dormit, privind la stele, Holmes i se adresa lui Watson:
-Watson, draga prietene. Cand privesti la cerul instelat, ce iti spune el?
Watson studie corpurile ceresti care luminau in intuneric cu punctele lor scanteietoare si delibera un timp inainte de a raspunde:
-Ei bine, zise el, din perspectiva meteorologica, cerul fara nori imi spune ca ne putem astepta la o noapte rece, fara ploaie. De asemenea, nu este niciun semn de ceata in jurul lunii, asa ca indraznesc sa prevad ca maine va fi la fel de frumos cum a fost astazi. S-ar putea sa avem un vant usor, dar cerul nu indica vreun semn de vreme urata.
Din perspectiva nautica, ma reconforteaza privitul stelelor. Formatiunile lor au fost cartografiate si cursurile lor observate cu o asemenea minutiozitate stiintifica, incat ele sunt imense ajutoare practice de navigare. Stelele i-au ghidat in siguranta pe marinari in jurul lumii. Ele le-au permis exploratorilor sa ajunga in cele mai intunecate si mai intangibile regiuni ale planetei noastre. Ele le servesc drept punct de referinta oamenilor pentru a identifica unde se afla si unde se duc. Contributia lor la siguranta si explorare a fost atat de incomensurabila, incat nu ne-am fi putut descoperi niciodata lumea noastra fara o calauzire din lumea lor.
Din punct de vedere estetic, cerul instelat imi aminteste de frumusetea care este atat de proprie lumii noastre. Privim la stele si le admiram abundenta de modele sclipitoare care ne transporta intr-un taram mistic al indepartatului si intangibilului. Generatie dupa generatie s-a bucurat de constelatiile cunoscute si le-a aratat fiecarei noi generatii de copii: ele sunt un memento al frumusetii care este proprie lumii noastre si lucrurilor din jurul nostru.
Dintr-o perspectiva astronomica, stelele imi spun ca sunt miliarde de lumi acolo, pe care nu vom ajunge niciodata sa le cunoastem. Exista galaxie peste galaxie care se intind departe pe mii si milioane de ani lumina, intr-un interval de timp pe care scurta noastra existenta nu ne permite sa il masuram. Sistemul nostru solar este doar o mica parte dintr-un mare univers-un univers dincolo de cuprinderea si intelegerea noastra.
Din punct de vedere spiritual , imi spune ca daca exista o creatie atat de vasta acolo, este logic sa deduc ca trebuie sa existe un creator. Dat fiind ca trebuie sa existe un Dumnezeu sau o zeitate care a format toate aceste stele si planete, privitul la ele trezeste in mine un adanc sentiment de spiritualitate.
Dintr-o perspectiva personala, imi amintesc de ceva despre mine. Ma fac sa ma simt nesimnificativ, ca si cum as fi doar un simplu graunte sau cel mai mic dintre puncte, pe fata imensa a universului. ma uit la stele si sunt umilit de toate aceste ganduri anterioare de autoimportanta sau mandrie. Ele imi amintesc de locul meu in lume si locul meu in raport cu alti oameni…
Astfel, pentru o vreme, Watson continua, descriind multele, numeroasele lucruri pe care i le spuneau stelele cand statea pe spate si privea la ceruri. In fine, la sfarsitul monologului, isi intoarse capul, isi deplasa privirea de la bolta clipitoare de deasupra pentru a se uita la Holmes si intreba:
-Cand te uiti la cerul instelat, ce iti spune, Holmes?
Holmes trase adanc din pipa, facu un moment de pauza in timp ce dadea afara fumul si apoi raspunse:
-Este elementar, draga Watson. Imi spune ca cineva ne-a furat cortul „.
Despre povesti aici:
Uneori, suntem atat de prinsi in filosofii si ganduri, incat uitam sa fim simpli si naturali. Ne pierdem in detalii si nu vedem ansamblul. Analizam prea mult in loc sa fim practici. Acest principiu il aplicam tot mai des si mai extins, pana cand, uitam de fapt sa traim, sa ne bucuram de lucruri simple , existente in fata ochilor. Aspiram dupa mai mult si mai bine si, cand le obtinem, nu simtim nicio satisfactie.