Descoperiti strategii de a va da singuri mai multa putere .

Povestea este o relatare a autorului cu privire la una dintre clientele sale.

„Philip este ursuletul meu de plus. Peta a fost o clienta. Cei doi erau destinati sa se intalneasca si sa aiba o conversatie care avea sa schimbe viata Petei.

Era la catva timp dupa intalnirea lor cand Peta ma invita sa vorbesc la un program de radio la care lucra ca disk-jockey. Era o schimbare interesanta, intrucat am trecut de la calitatea de intervievator la cea de intervievat. Am observat cu placere increderea si competenta pe care le-a adus in munca ei- calitati care nu erau evidente la Peta cand ne-am cunoscut.

Vedeti, Peta fusese dependenta de droguri. Se simtea prinsa intr-o capcana, vrand sa se elibereze, dar considerandu-se neputiincioasa s-o faca. Incercarea de a se lasa de droguri nastea ea insasi probleme. Peta venea dintr-o familie foarte remarcabila si nu voia sa le prejudicieze reputatia, cerand ajutor unor institutii publice.

Intial, m-au abordat parintii ei pentru problema Petei. Si ei erau preocupati sa evite un scandal.

Peta mi-a spus clar de la prima intalnire ca se simtea sufocata sa ne intalnim intr-un cabinet. Drept rezultat, cele mai multe dintre consultatiile noastre le-am tinut in aer liber, in timp ce ne plimbam printr-un parc din apropiere. Era o tanara inteligenta, cu doua diplome universitare la activ. Realiza care erau problemele situatiei ei si nu recunostea nevoia de a schimba directia. Totusi se simtea blocata.

Nu era singura. Desi nu eram specialist in abuz de substante interzise, mi-am utilizat lista de strategii terapeutice, incercand toate interventiile la care ma puteam gandi, care ar fi ajutat la schimbarea comportamentului ei, dar a devenit evident in cursul sedintelor urmatoare ca nu progresa. Amandoi ne simteam frustrati , iar eu nu stiam ce as fi putut face mai mult.

Intorcandu-ma in cabinetul meu dupa una dintre plimbarile noastre in parc, m-am uitat peste birou. Philip statea acolo, imbracat in vesta sa ecosez, cu o funda rosie in jurul gatului si o sapca in carouri pe cap. Un client anterior mi-l facuse cu mainile lui, ca multumire la sfarsitul terapiei. Drept care, era foarte pretios.

Intr-un act spontan care parea oarecum potrivit, l-am luat de pe birou si i l-am inmanat Petei. Cred ca am spus ceva de genul:

-Acesta este Philip. I-ar placea sa petreaca o saptamana cu tine. Nu stiu daca exista ceva care poate sa te invete,  daca l-ai putea invata tu ceva sau daca exista ceva ce puteti invata unul de la celalalt, dar abia astept sa aud ce descoperiti impreuna.

Cand s-a intors saptamana urmatoare, Philip purta sapca in carouri pe cap, panglica rosie si vesta ecosez, dar mai purta si o pereche de pantaloni pe care Peta ii facuse pentru el.

-Am realizat ca Philip e foarte special pentru dumneata. La inceput l-am pus in living-room, dar apoi au inceput sa vina prietenii si nu m-am simtit in largul meu fata de el. Ei fumau iarba si nu-l voiam poluat cu fumul drogurilor lor. Nu voiam sa vada cercul de oameni in care ma invarteam, asa ca l-am mutat pe comoda din dormitorul meu. A stat acolo uitandu-se binevoitor la mine in fiecare noapte cand ma duceam la culcare si era acolo, cercetandu-ma, cand ma sculam dimineata. M-am gandit ca arata indecent fara pantaloni, asa ca i-am croit aceasta pereche de pantalonasi sa-i poarte.

-Deci care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat de la el? am intrebat-o.

A izbucnit in lacrimi, iar raspunsul pe care l-a dat i-a schimbat deja directia vietii. La putin timp dupa aceea s-a internat intr-o clinica de dezintoxicare si a petrecut catva timp la ferma de recuperare a institutiei. A realizat ca a scapa de obiceiul sau era mai important decat a-si proteja reputatia familiei. Izolarea i-a permis sa aiba cateva luni in care sa se separe nu numai de droguri, ci si de reteaua sociala care ii sprijinea si alimenta viciul.

Deci ce a marcat pentru Peta diferenta? Ce a ajutat-o sa schimbe ceea ce o facuse atat de blocata si neputiincioasa? Ce avusese loc in acea conversatie dintre Peta si Philip, ursuletul meu? Cand am intrebat-o , i-au curs lacrimi pe obraz. A spus:

-Am relizat ca imi pasa de el mai mult decat imi pasa de mine.”

Despre povesti aici:

Daca nu tu , atunci cine? Tu esti cea mai importanta persoana pentru tine. Tu esti responsabil de bunastarea ta fizica si emotianala. Ai grija de tine. Asculta-te . Incurajeaza-te . Sustine-te. Indruma-ti viata pe calea care te multumeste si iti provoaca implinire. Nu te ascunde. Nu fugi. Da piept cu dificultatile din viata si invinge-le. Tu esti puternic si poti !