Vedeti ce poate fi facut mai degraba decat ce nu poate!

„Un cuplu tanar mergea de-a lungul tarmului dupa cateva zile de furtuni dezlantuite. Marea fusese biciuta cu frenezie. Valuri rascolitoare si o maree inalta aruncau pe mal vietuitoare marine fara noroc. Resturile vietii marine erau atat de dense, incat cei doi de-abia de gaseau loc sa paseasca printre ele. Meduze, scoici, melci de mare, stele de mare si alte animale ale apelor acopereau apa ca o patura muribunda.

In timp ce inaintau, au vazut la malul marii un barbat batran, cocosat de povara anilor, tot intrand cu greu in apa si iesind iarasi din ea. S-au oprit sa-i urmareasca straniul comportament. S-a aplecat si a cules una dintre creaturile marine. A adapostit-o delicat in mana lui, a intrat anevoie in apa si i-a dat drumul inapoi in mediul familiar ei. A revenit la mal, a cules alta vietate si a dus-o gingas inapoi in apa.

Cuplul a inceput sa rada. Cand s-au apropiat de batranel, l-au intrebat:

-Ce faceti acolo? Nu vedeti inutilitatea eforturilor dumneavoastra? Malul e impanzit de mii de animale, muribunde sau moarte. Eforturile dumneavoastra nu vor insemna nicio diferenta.

Omul a cules o caracatita tanara care parea aproape fara viata.A ocrotit-o cu grija in causul palmei si a intrat iarasi in ocean, ca si cum ar fi ignorat cuplul.A lasat usor caracatita in apa, curatand delicat nisipul de pe ea si algele care se adunasera pe ea si i se incurcasera printre tentacule. Scufundandu-si incet mainile, a lasat micuta vietate sa simta din nou alintul marii. Caracatita si-a intins bratele, percepand placerile neinsufletitoare ale caminului familiar ei. Mainile lui au tinut protector ca intr-un potir tanarul animal, pana ce acesta si-a reunit fortele ca sa se poate misca si sa poata inainta singur. A ramas sa o urmareasca avand un usor suras pe chip, smuls de bucuria de a vedea inca o vietuitoare pornita in siguranta pe calea ei.

Abia atunci, omul s-a intors si a pornit spre mal. Si-a ridicat privirea, s-a uitat in ochii celor doi si a spus:

-Sigur ca au insemnat o diferenta pentru aceasta vietate!”

Despre povesti aici:

Uneori, micile gesturi fac marile diferente. Chiar daca ele sunt interpretate, neintelese sau prost intelese, fiecare dintre noi trebuie sa isi urmeze calea si inima .