O pierdere poate fi minimizata prin felul in care o vedeti!

„Un tata somer a patru copii se tara fara speranta de-a lungul unei strazi pustii. Plecase de-acasa cand se crapase de ziua, asa cum facuse in fiecare zi in ultimele cateva luni. Disperarea lui era evidenta din mersul lui sovaitor. Se astepta deja ca rundele sale prin oras sa nu reuseasca nici de asta data sa produca vreo munca platita.

Familia lui se lupta cu greutatile vietii. Facturile se adunau mormane, copiii se duceau uneori flamanzi la culcare, iar sotia lui incepea sa sufere de depresie. In timp ce-si tarsaia pasii pe drumul plin de colb, degetul mare de la picior a lovit ceva.Curios, s-a aplecat sa ridice obiectul.Era o moneda veche, stricata si necunoscuta. Insuficienta, s-a gandit, ca sa ne usureze traiul.

Cu toate acestea, s-a dus cu ea la banca.

-Nu este o moneda in ciriculatie, i-a spus casiera.

Omul a ridicat neputiincios din umeri. Acesta era felul in care ii mergea norocul. Casiera l-a sfatuit sa o duca la un numismat in capatul de jos al strazii. Colectionarul i-a confirmat vechimea monezii si i-a dat 30 de dolari pe ea.

Nespus de bucuros, sarmanul om a inceput sa mediteze ce ar putea face cu aceasta pleasca. Trecand pe langa un depozit, a vazut niste placi de lemn frumos marmorate care erau ieftinite la vanzare. Ii putea construi sotiei lui cateva rafturi, caci tot  spunea de un timp incoace ca nu avea unde sa-si puna oalele si borcanele in modesta lor bucatarie.

Dandu-si cei 30 de dolari pe materialele respective, le-a saltat in spinare si a pornit-o spre casa. Pe drum s-a intamplat sa treaca pe langa un fabricant de mobila. Ochiul profesionist al producatorului a remarcat imediat modelul atractiv marmorat, culoarea frumoasa si calitatea deosebita a lemnului pe care omul il cara pe umeri. Avea o comanda sa construiasca un birou si cu acest lemn putea sa ceara un pret mare, asa ca i-a oferit omului 100 dolari. Cand acesta a ezitat, fabricantul de mobila l-a tentat altfel, oferindu-i sa-si aleaga din diferite mobile prefabricate.

Exista printre ele un bufet care i-ar fi placut cu siguranta sotiei lui. A facut trocul respectiv si a imprumutat de la producator o roaba ca sa-l transporte acasa. Drumul lui ducea pe langa o proprietate noua. O femeie, care-si decora casa cea noua, a privit pe fereastra si a vazut omul carand cu roaba tocmai modelul de bufet pe care si-l dorea pentru rufe. I-a oferit 200 de dolari pe el. Cand l-a vazut ca ezita, a ridicat oferta la 250 de dolari. De asta data, omul a batut palma cu ea, i-a inapoiat fabricantului de mobila roaba si s-a asternut din nou la drum spre casa.

S-a oprit in fata portii. Multumit de norocul lui, si-a bagat mana in buzunar si a scos de acolo banii pe care-i adusese acea zi. Voia sa-i mai numere o ultima data si de-abia astepta sa ii arate sotiei lui.

Chiar in acel moment, un hot s-a repezit spre el din spatele unui tufis, l-a amenintat cu cutitul, i-a furat cei 250 de dolari si a zbughit-o. Sotia lui vazuze atacul de la geamul bucatariei. A iesit in fuga din casa:

-Ce s-a intamplat? a strigat. Esti bine? Ce ai pierdut?

Omul a ridcat din umeri si a spus:

-Ei, doar o moneda veche stricata peste care am dat in dimineata asta.”

Despre povesti aici:

Pentru ca viata este  ca un carusel, cu urcusuri si coborasuri. Pe de-o parte ne ofera si, pe de alta ne ia. Uneori castigi, alteori pierzi. Sa faci fata pierderii cu demnitate, sa nu-ti pierzi curajul si increderea in tine, asta este insa,  adevaratul castig.