Fiti constienti de consecintele actiunilor voastre!
“Exista o poveste despre o vrabiuta care a decis sa nu zboare spre sud pe timpul iernii. Poate vrabia auzise sfatul intelept al colegelor pasari si pur si simplu nu-I pasa. Poate ii placea unde se afla si o deranja sa faca o schimbare. Poate era din cei care taraganeaza, amanand totdeauna lucrurile fara un motiv serios. Poate ii era frica sau nu suporta sa fie in multime sau poate ca fusese doar furioasa si rebela.

Dar acestea sunt numai presupuneri. Fapt este ca vrabia a refuzat sa plece. N-a trecut mult totusi, pana sa inceapa sa isi regrete decizia. Iarna se instala. Vremea se facu rece. Hrana era rara. A se tine de principiile sale putea fi fatal, asa ca, fara tragere de inima, vrabia se ridica in aer si incepu zborul spre sud.

Din nefericire, intarziase prea mult. Iarna era pe pamant, zapada acoperea campurile, iar vantul batea aprig. Cand incepu sa I se formeze gheata pe aripi, vrabia nu era sigura ce atarna mai greu, greutatea apei inghetate sau povara inimii ei. Nemaifiind capabila sa continue lupta, cobori cu o sageata din cer, cazand intr-un padoc din curtea unei ferme.

Norocul a facut ca o vaca sa stea exact in acel padoc. Fiind preocupata cu un delicios balot de fan in care avea botul adanc ingropat, vaca nici nu a vazut si nici nu a auzit vrabia inghetata cazand in spatele sau. Ea facea doar ceea ce orice vaca ar fi facut cu un delicios balot de fan. Manca, si dupa ce a terminat de mancat, a defecat-chiar pese vrabie.

<<Acesta, s-a gandit vrabia, este cu adevarat sfarsitul!>> Dar nu era atat de fatal pe cat anticipase pasarica. Balegarul cald i-a topit gheata de pe aripi si i-a ridicat temperatura. De fapt, vrabia se simtea atat de placut si erat atat de bine incalzita, incat a inceput sa cante.

Insa pisica fermierului pandea dupa coltul grajdului. Cand a auzit ciripitul vrabiei, nu i-a venit sa creada ce noroc pe ea. Folosind balotul ca scut, pisica a inaintat taras pentru a cerceta sunetele. Vrabia statea in balegar cantand. Se balacea cu autoindulgenta in murdarie, prea absorbita de propriile senzatii pentru a fi constienta de pericolul potential.

Pisica nu a avut nevoie sa se gandeasca de doua ori. A tintit rapid si précis. A inhatat repede pasarea din balegar si a mancat-o.

Da, ati putea intreba care este poanta povestii. Ei bine, se spune ca toate povestile bune au o morala. Aceasta are trei.

Prima este ca nu toata lumea care face pe tine iti este dusman.

A doua, nu oricine te salveaza din rahar iti este prieten.

Si a treia, daca esti fericit in murdarie, atunci tine-ti gura. “

 

Despre povesti aici: