Adaptati-va in mod adecvat pierderii!

„Mesa Verde* este o minune spectaculoasa si misterioasa. Vizitand situl arheologic am realizat cate intrebari in viata sunt inca fara raspuns, intrucat, in ciuda tuturor cercetarilor facute in legatura cu aceasta civilizatie, sunt inca atat  de multe pe care nu le stim.

Unul dintre aceste mistere este de ce indienii anazasi, care au trait in acest teritoriu intre circa 700 si 1200 d.H., si-au abandonat casele accesibile, situate pe niste varfuri netede de terase de stanca, pentru a se muta pe protuberante mai putin accesibile de fete de stanca. In timp ce-si construiau casele, nu ar fi putut prezice care factori necunoscuti urmau sa-i forteze sa plece, nu mai mult decat ar fi putut prezice jandarmeria parcului un eveniment ce s-a intamplat in 1996.

In acest an, parcul national isi celebra cea de-a 90-a aniversare, o perioada cand arheologii cercetau orice sit puteau gasi. Dar, in timpul verii, niste trasnete au declansat un foc rapid in Canionul Soda. In decurs de patru zile, limbile sale devoratoare au distrus aproape 5 000 de acri. Carbune si funingine au acoperit peretii locuintelor istorice, lucrari originale de tamplarie au fosr arse, devenind cenusa, si pietrele de constructie fie s-au desfacut straturi-straturi, fie au crapat in caldura intensa.

Daca pierderea atator constructii vechi de milenii nu a fost suficienta pentru a distruge decenii de studii stiintifice, un eveniment singur a ajuns spre a-i misca pana la lacrimi pe cei care iubeau acest sit. Intr-un loc numit Battlleship Rock, un panou mare de petroglifa cu desene incizate de neinlocuit, inalt pana la 1,20 m a crapat, s-a despicat si a cazut de pe fata stancii. Pentru arheologi pierderea a fost reala si semnificativa. Orice amaraciune au resimtit a fost cu siguranta adecvata.

Imaginati-va, daca vreti, ca ati fi unul dintre acesti arheologi. Simtiti pierderea, si, cu toate ca stiti ca, asemenea tuturor sentimentelor, va trece cu timpul, mintea continua sa va spuna ca obiectul pierderii voastre s-a dus pentru totdeauna. Si apoi gasiti o casa noua pe camp ici, un pueblo( sat) cu multe camere colo, si in afara de asta, un kiva (camera pentru ceremonii sacre) subpamantean. Focul a ars si a facut sa dispara padurile si lastarii care ascunsesera atat de bine niste situri entuziasmante, pana atunci nedescoperite.

Este adevarat ca ele nu ar putea inlocui niciodata ce s-a pierdut, dar aceste situri sunt unice si furnizeaza cunostinte noi despre o societate misterioasa. Focul care paruse atat de devastator expune 400 de situri nedocumentate anterior, dezvaluind impreuna cu ele ca, in fata aparentei tragedii, se pot descoperi comori noi.”

Despre povesti aici:

*Mesa Verde este un parc national din Colorado,SUA.